Злаки — дуже корисний продукт для нашого здоров’я. Але які з них приносять найбільше поживи?

Джерело : Ukr.Media

Зерно — один із цінних продуктів на столі людини. Це джерело всіх необхідних для хорошого здоров’я нутрієнтів — вітамінів, клітковини, рослинних білків. Проблема в тому, що найчастіше зерно доходить до покупця вже у сильно обробленому вигляді. Така обробка позбавляє його великої частки таких цінних для організму елементів — страва з подібного продукту виявляється в підсумку насичена вуглеводами та крохмалем, які сприяють зростанню цукру в крові та збільшенню жирової тканини.

Тому, дійсно корисними є каші, приготовані з цільних зерен і слабо очищених, не подрібнених, грубих круп.

Рис

Зокрема, лікарі рекомендують вживати в їжу рисову кашу, готуючи її з дикого і необдирного, або червоного рису. Необроблений рис містить багато білка з важливими амінокислотами, які беруть активну участь в утворенні м’язової тканини, стимулюють вироблення організмом необхідних гормонів, ферментів та антитіл, підтримують здоров’я нервової системи, мозку, легенів і серця.

Перлова і пшоняна каша

Крім того, фахівці рекомендують частіше вживати перлову і пшоняну каші — їх регулярна присутність в раціоні перешкоджає накопиченню жиру в організмі, стимулює роботу печінки, покращує стан серцево-судинної системи.

Вівсянка

Іншою корисною кашею є вівсянка. Зерна вівса — чудові чистильники кровоносних судин. В них міститься розчинна клітковина бета-глюкан, яка уповільнює всмоктування шкідливого холестерину, що потрапляє в організм з їжею, і сприяє його виведенню природним шляхом.

Гречка

Але найбільш корисною кашею є гречана каша. Завдяки високому вмісту рослинних волокон гречка покращує роботу шлунково-кишкового тракту, а за рахунок фолієвої кислоти, кальцію, калію, натрію і магнію нормалізує роботу серцево-судинної системи. У раціоні діабетика гречка — це один з базових продуктів, адже в її складі зерен присутні амінокислоти та рослинні волокна, що уповільнюють процес всмоктування вуглеводів у кишечнику, — цукор в крові після вживання гречки підвищується повільно і плавно.

Leave a Reply